Doorgaan naar hoofdcontent

Schuinboorders

Nu het teveel aan stikstof enigszins is gaan liggen wordt het tijd om de messen te slijpen.
Rutte en zijn helpers luisteren aandachtig naar boeren, bouwers en automobilisten.
Een gesprek met de zwaargehavende natuur- en milieubeweging verloopt kennelijk alleen via de rechter.
Zwaargehavend omdat het de natuur en het milieu is dat zwaar beschadigd is door een jarenlang bewust beleid van verwaarlozing. De omkering die nu plaatsvindt is werkelijk ongekend. De dader wordt slachtoffer en het slachtoffer is schuldig, want ze is te veel aanwezig.
Verkrachters mentaliteit.
Duizenden rapporten, proefschriften en wetenschappelijke artikelen, al gepubliceerd sinds de jaren 80 beschreven de aperte domheid van het expansieve landbouwbeleid, het verkrampte natuurbeleid en het toestaan van gevaarlijke stoffen.
De boeren, bouwers en automobilisten, willen die materie niet lezen er dachten met een ongelooflijke koppigheid, er wel bij te varen, totdat rupsenplagen, verhongerende, in een veld opgesloten edelherten, de varkenspest, Q-koorts, verdroging van het hoogveen, hitterecords en afgelaste Elfstedentochten hun erop wezen dat het allemaal toch wel heel erg schraal wordt in dit land.
Een schattig meisje uit Zweden probeert inmiddels onze pubers te mobiliseren, door de VN geaccrediteerde wetenschappers brengen verontrustende rapporten uit over verdwijnende biodiversiteit, snellere afkalving van het poolijs en een serie bos- en oerwoud branden in Afrika, Zuid-Amerika, Portugal, Californië en Siberië die zijn weerga niet kent kunnen we allemaal volgen via de Satelliet.
De ongelooflijke lompheid om in een dergelijke wereld voor te stellen om natuurgebieden om te schoffelen tot buitenwijken, akkers, stallen, distributiecentra of zelfs windmolenparken impliceert dat natuur en milieu en dit volk nog steeds in een vechtscheiding liggen.
Wat begrijpt een nooit wetenschap lezende politicus nu helemaal van het belang van een natuurgebied? Hoe groot of hoe klein deze ook mag zijn. Alsof het voor een vlinder of vleermuis van belang is dat een natuurgebied groot is.
Grenzen zijn er om niet overschreden te worden, maar dat vinden we o zo moeilijk, zelfs gasboren deden we schuin onder de Waddenzee. Dan gold het niet. Dank je de koekoek, het Wad daalt evengoed bij schuin boren. Schuinboren is eigenlijk de beste metafoor van het beschamende typisch Nederlandse gedrag.
Ik weet inmiddels niet meer hoe dit tij te keren is. Beatrix zou tijdens een kersttoespraak zichzelf wat vrijheid toekennen om het onverantwoordelijk gedrag van te veel Nederlanders op de hak te nemen. Helaas voor Alexander is Asperger niet besmettelijk.
De lieve man houdt te veel van pleasen, wellicht kunnen zijn dochters nog wat betekenen. Ik zet mijn kaarten op Alexia.
Midas Dekkers en Jan Terlouw zullen vast nog een roman schrijven waardoor het lezende deel van natie nog wat troost en verbinding vindt.
Onze kerken, synagogen en moskeeën lezen de overgebleven gelovigen geenszins de les en beperken zich tot identiteit geneuzel.
Werkgever-organisaties dienen schadeclaims in omdat ze de natuur niet verder mogen slopen.
Treurige termen als drammer zetten mensen die kunnen observeren in de hoek.
Rutte geeft niet thuis en doet depressief over rotmaatregelen die het aantal ongelukken verminderen en de automobilisten een Miljard besparen aan niet gekochte benzine.
We zien elkaar in de rechtbank. Schat.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Natuurbranden in Zuid Europa

In de Nederlandse pers wordt het als nieuws gepresenteerd dat de branden in Griekenland, Italie en Spanje zijn aangestoken. Aangezien vrijwel geen enkele natuurbrand ontstaat door een blikseminslag, de enige natuurlijke oorzaak, omdat na een bliksem nu eenmaal meestal een regenbui volgt, is het vreemd dat men het aansteken van een bosbrand als nieuws presenteert. Feitelijk bestaan er 2 redenen waarom een bosbrand begint, ten eerste is er de opzettelijke brandstichtig en ten tweede de brandstichting door onachtzaamheid. En bij die laatste oorzaak kan ook juridische nalatigheid een rol spelen en een reden zijn de aanstichter de vervolgen. De onachtzame brandstichting is de belangrijkste oorzaak en ook vaak het moeilijkst vast te stellen. De oorzaak varieert van sigaretten peuken, barbeque rookdeeltjes tot warme auto-uitlaten die droog gras ontsteken. Origineel is ook een stukje afvalglas dat als een vergrootglas-lens wat droge blaadjes doet ontvlammen. De oorzaak kan dus al 10 jaar geled

Populisme

Nu Nederland na de Brexit and Trump zijn eigen populisme beleeft en wil meemaken is het zaak om te begrijpen waarom populisten zo succesvol zijn. Het verhaal gaat dat het vooral het probleem is van links, te veel bezig met zichzelf, verstrengeld in gender- en minderheids issues, of milieubescherming, zaken waarvoor je per definitie geen meerderheid van de bevolking enthousiast krijgt, en die dus een totaal stompzinnige politieke strategie vormen, maar dat wil ik toch terzijde schuiven. Niet omdat het argument geen steekhoudt, het is omdat populisme ook gedijdt in tijden dat minderheden niet bestonden of als zodanig ervaren werden, en afwijkende sekse voorkeuren totaal taboe waren. Ja, in die infameuze jaren dertig. Maar toen moest iedereen sappelen voor een karige boterham en ook toen bleek het linkse verhaal van eerlijk delen niet echt aan te slaan. Liever gaan we de strijd aan over een karig belegde boterham en laten we de rijken rustig hun materiele goeden oppotten voor uitsluitend

Adaptatie

Nu stokers en uitdovers het toch wel eens worden dat het warmer is geworden beweegt de discussie zich naar adaptatie. Vreemd genoeg wordt het verminderen van CO2 uitstoot afgezet tegen adaptatie. Alsof het een het andere uitsluit. Zeker een knaak kan je slechts 1 keer uitgeven. Het is natuurlijk ook zo dat als je adaptatie doet, je wilt weten waarvoor je je aanpast. Als je blijft doorstoken is dat moeilijk te bepalen. Het klimaatsysteem komt dan niet in een evenwicht of zelfs maar iets dat er op lijkt. Maar als we het over adaptatie hebben zullen ook willen definiëren wat die adaptatie inhoudt. Vooralsnog bestaat adaptatie uit het aanleggen van extra rioolbuizen en het fameuze plan om de rivieren wat meer ruimte te geven om te overstromen. Het is een adaptatie van Nederland Waterland, om heftige regenbuien managen. Op het gebied van zeespiegelstijging vertrouwen we op Rijkswaterstaat, die hebben fantastische modellen en de dijklichamen zijn al rijkseigendom en kunnen dus zonder juridi