Doorgaan naar hoofdcontent

Vallende Bladeren

60 kilo. Dat is de hoeveelheid bladeren die een boom verliest. Ieder jaar opnieuw. 60 kilo weg, 30 kilo CO2 en 30 kilo andere stoffen die in het nieuwe seizoen weer uit de bodem en de lucht moeten worden gehaald.
Chlorofyl, de stof die de boom groen maakt wordt teruggetrokken en opgeslagen in de boom of struik. Te waardevol om te laten vallen. Vandaar dat de bomen verkleuren, de verkleurde bladeren bevatten geen waardevolle stoffen meer. Of toch wel? Er zit immers 30 kilo CO2 opgeslagen in die dode bladeren.
Die 30 kilo ligt gewoon onder iedere boom. Voor het oprapen.
Nu stoot een auto 200 gram CO2 per kilometer uit.
Oftewel als je die boombladeren verstopt op zolder kan je 150 kilometer autorijden. Toch niet slecht? Nu vallen de meeste bladeren op de grond bij de boom waar ze dienen als voedsel voor het bodemleven, dat daarmee weer bijdraagt aan de beluchting van de grond en daarmee de gezondheid van de boom. Dus kunnen we die bladeren toch maar beter laten liggen en 150 kilometer lopen of fietsen.
Maar toch, er zijn nogal wat bomen in de stad en op parkeerterreinen waar de bladeren helemaal niet op de grond vallen. Ze vallen op de stoep, worden opgeveegd door autootjes van stadsreiniging die ze dumpen bij de afvalverbranding. Andere blaadjes spoelen weg, de goot in, waar ze belanden in de rioolwater zuiveringsinrichting. Samen met onze poep worden ze hier versneld verteerd om te voorkomen dat de rivieren nog meer bemest worden dan we al doen.
Kortom die 30 kilo CO2 van stadsbomen verdwijnt als sneeuw voor de zon terug in de atmosfeer om zo snel mogelijk bij te dragen aan een verdere verzuring van de zee en verwarming van de planeet. Uiteindelijk leidt onze efficiënte en schone stad tot een versnelde bladvernietiging ten opzicht van de bladeren die vallen op een verlaten veldje op het platteland. Wat kunnen we hier aan doen? En loont dat?
Laten we even verder rekenen.
Langs een weg met bomen kan maximaal elke 5 meter een boom geplant zijn. Nu heeft elke stad wel minstens vier grote toegangswegen met bomen. Als we bedenken dat die toegangswegen elk 3 kilometer lang zijn, kunnen we een simpele rekensom maken.
3 kilometer is 600 bomen langs elke kant oftewel 1200 bomen per weg. 4 wegen wordt dan maar liefst 4800 bomen a 30 kilo CO2 elk. Dat is toch 144000 kilo CO2 oftewel 720.000 kilometer autorijden, oftewel 18 rondjes aarde. Misschien is het toch niet zo’n gek idee om die blaadjes op te slaan? Hoe zouden we dat kunnen doen? Wel hiertoe kunnen we kijken naar het proces waarmee olie wordt gemaakt in de natuur. Organische stof die afgesloten wordt van lucht met zuurstof, vermolmd langzaam maar zeker tot olie. We kunnen dus de blaadjes van stadreiniging dumpen in een meertje met stilstaand water.
Hier zou tenminste het rijden van de stadsreiniging autootjes compenseren en we maken olie voor een volgende generatie, voor over 5 miljoen jaar.
Dat is Vertrouwen in de toekomst!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dammen.

Dammen is een leuk spelletje, maar het is verworden tot een nieuw argument in een cultuurstrijd tussen links en rechts of wat daarvan over is. Ik heb het helaas niet over het spelletje, het gaat om constructies die water tegenhouden. Nu zijn er vele typen dammen, en de discussie gaat vooral over Dammen die zich in kleine rivieren in het middelgebergte bevinden. Grote tot de verbeelding sprekende dammen, dammen tegen zeewater, die maken geen deel uit van de nieuwe cultuurstrijd. Het zijn natuurlijk wel deze grote dammen die zoden aan de dijk zetten, oftewel water leveren in droge tijden en waterkracht in natte tijden. Maar veel kleine dammen kunnen wel degelijk ook wat waterkracht leveren, beperkte irrigatie mogelijk maken en de afvoer reguleren totdat ze vol zijn. Het nadeel van alle dammen, groot of klein, is dat ze de migratie van vissen stoppen en de natuurlijke sedimentatie van zand, silt en klei afremmen of zelfs stoppen. De migratie van vissen kan worden verholpen met zogenaamde ...

Populisme

Nu Nederland na de Brexit and Trump zijn eigen populisme beleeft en wil meemaken is het zaak om te begrijpen waarom populisten zo succesvol zijn. Het verhaal gaat dat het vooral het probleem is van links, te veel bezig met zichzelf, verstrengeld in gender- en minderheids issues, of milieubescherming, zaken waarvoor je per definitie geen meerderheid van de bevolking enthousiast krijgt, en die dus een totaal stompzinnige politieke strategie vormen, maar dat wil ik toch terzijde schuiven. Niet omdat het argument geen steekhoudt, het is omdat populisme ook gedijdt in tijden dat minderheden niet bestonden of als zodanig ervaren werden, en afwijkende sekse voorkeuren totaal taboe waren. Ja, in die infameuze jaren dertig. Maar toen moest iedereen sappelen voor een karige boterham en ook toen bleek het linkse verhaal van eerlijk delen niet echt aan te slaan. Liever gaan we de strijd aan over een karig belegde boterham en laten we de rijken rustig hun materiele goeden oppotten voor uitsluitend ...

Il Sole a Parzanica

Con le immagini satellitari puoi facilmente contare il numero di pannelli solari. A Parzanica ho contato 30 tetti, soprattutto in Via delle Sirene. Con i nuovi progetti di Portirone e della scuola di Acquaiolo arriviamo a 32. Basandoci su una media di 5 kW per installazione arriviamo a una potenza installata di 160 kW. Secondo il servizio web del Centro comune di ricerca, una simulazione di 160 kW per la nostra positione si traduce in una resa annua di 206.490 kWh presupponendo un'efficienza dell'86%. La variabilità annuale è stimata al 10452 kWh (anni soleggiati rispetto a anni cupi). Ora Parzanica conta 330 abitanti, o almeno il numero delle persone censite. Il consumo medio in Italia per abitante è di 5100 kWh all'anno. Una semplice moltiplicazione tra 330 e 5100 ci dà un consumo annuo di 1.683.000 kWh per i abitanti di Parzanica. Ciò significa che i nostri attuali pannelli solari coprono il 12% del nostro consumo. Questo numero è probabilmente leggermente più positivo ...